Skip to main content
Voetschimmel begrijpen om goed te bestrijden

Voetschimmel begrijpen om goed te bestrijden

Als je weet waar schimmels goed gedijen en hoe ze zich verspreiden, kan je doeltreffend voetschimmel behandelen en voorkomen.

Waarom houden schimmels van voeten?

Onze huid zit vol onschuldige schimmels, en meestal merk je daar niets van. Op warme, vochtige en donkere plaatsen kunnen die zich echter massaal gaan vermenigvuldigen en zo voor ongemakken zorgen. Onze voeten zijn voor schimmels dus een gedroomde leefomgeving. We dragen namelijk vaak knellende schoenen die onvoldoende transpiratievocht en lucht doorlaten. Bovendien zorgt wrijving voor kleine kwetsuren waarlangs schimmels kunnen binnendringen. Gevolg? Ongeveer 20% van de mensen heeft last van voetschimmel.

Schimmel krijg je van een ander

Voetschimmels zijn besmettelijk. De zaadjes van de schimmel heten schimmelsporen. Je vindt ze op vloeren, tapijten, handdoeken, schoenen... Daar kunnen ze wel een jaar lang overleven, wachtend op een nieuw slachtoffer.

Schimmels scoren bij sporters en zwemmers

Als je weet waar schimmels goed gedijen, dan begrijp je ook waarom sporters er meer last van hebben. De meeste sportschoenen zijn gemaakt van synthetische materialen die te weinig transpiratievocht doorlaten, met warme en vochtige voeten tot gevolg.
Bovendien gebruiken sporters vaak gemeenschappelijke douches, warme en vochtige plaatsen waar schimmels graag vertoeven. Ook in zwembaden kan je besmet raken en je besmetting doorgeven. Geen wonder dus dat voetschimmel ook wel atleetvoet of zwemmerseczeem wordt genoemd.

En ook bij militairen, bouwvakkers...

Voetschimmel is ook dagelijkse kost bij mensen die vaak veiligheidsschoenen of rubberlaarzen dragen. Kan je voor je werk niet anders? Dan is een goede voethygiëne van het grootste belang om voetschimmel te voorkomen.

DAKTARIN® Spray is praktisch in gebruik en geeft je voeten een fris gevoel.

DAKTARIN® Tinctuur behandelt nagelschimmel.