Skip to main content

Over voetschimmel en nagelschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel – in medische termen ook tinea pedis genoemd – is een veel voorkomende, vaak chronische schimmelinfectie aan de voeten die gepaard gaat met typische symptomen zoals roodheid, huidschilfering, kloofjes of blaasjes tussen de tenen en een jeukend of branderig gevoel.
In ongeveer 65% van de gevallen treedt voetschimmel tussen de tenen op, maar soms ook op de voetzolen of de bovenkant van de voet.

Wat is een nagelschimmel?

Bij een nagelschimmel – ook onychomycose of kalknagel genoemd – spreken we van een vaak voorkomende schimmelinfectie aan de vinger- of teennagel die doorgaans door een vervorming of verkleuring van de nagel gekenmerkt wordt.

Onderzoek eens de holtes tussen je tenen. Heb je jeuk of schilfers? Zie je kloven of roodheid? Dan heb je mogelijk een schimmel opgelopen.

Wil je voetschimmel doeltreffend behandelen en voorkomen? Dan begrijp je maar beter iets over schimmels, waar ze goed gedijen en hoe ze zich verspreiden.

Voetschimmels kunnen zich over het lichaam verspreiden en problemen veroorzaken. Snel behandelen is dus de boodschap.

Met een goede voethygiëne kan je voetschimmel voorkomen. Al ooit een schimmel gehad? Dan is nazorg essentieel om terugkeer van de besmetting te vermijden.